utorak, 5. veljače 2013.

Amaterska brodogradnja

preuzeto sa  http://www.jkrab.hr/samogradnja - Jedriličarski klub "Rab"

AMATERSKA BRODOGRADNJA

 Stitch&Glue

(eng.: stitch-šav, zašiti; glue-ljepilo)
   Mala brodogradnja u tehnici Stitch&Glue (S&G) veoma je popularna širom svijeta. S&G je jednostavna metoda gradnje manjih brodica i jedrilica prilagođena svakom početniku amateru. Način tehnika    gradnje se u mnogočemu razlikuje od tradicionalne brodogradnje drvenih brodova. No, njena jednostavnost ne znači da je manje kvalitetnija ili konstrukcijski slabija, već je naprotiv, trup brodice, ukoliko su se prilikom gradnje poštivala pravila, izrazito čvrst i otporan.
    Brodice gradimo vodootpornom šperpločom koju spajamo epoksidonm smolom i stakloplastičnom tkaninom (obično rowingom) odnosno stakloplastičnom trakom određene širine i težine (gramature), zavisno kako specificiraju nacrti. Specifičnost je da čavle i vijke event ualno koristimo  prilikom  gradnje z a u  čvršćiva nj e  dije  lova  dok se smola ne stvrdne, te ih  kasnije vadim o. Granica jednostavnosti za izradu brodice  je do 6 metara jer nakon toga postaje     tehnički kompliciranije.  Preporučljivo je za početak izgraditi  joint jedan mali „dinghy“ dužine 2-3 metara kako bi se upoznali i ovladali tehnikom. Potom se možete odlučiti za gradnju veće brodice što će rezultirati složenijim i dugotrajnijim procesom brodogradnje.
  Donji dio trupa (hull), bočne stranice, rebra broda (bulkhead) itd., ispilimo ubodnom pilom po mjerama danim u nacrtu. Spajanje vršimo tako da bušilicom izbušimo rupe neposredno uz spojeve dviju šperploča kroz koje provlačimo žicu (vidi sliku) i lagano ih pritežemo. Kada smo dobili željeni oblik trupa, spoj dviju stitched_panel   šperploča premažemo smolom, zatim zapunimo zgusnutom epoksidnom smolom (miješamo smolu sa sitnom piljevinom, talkom, mikrobalonima...) pa na taj „filet“ stavljamo stakloplastičnu traku i ponovno premažemo smolom. Naknadno uklonimo žicu, a rupe zapunimo zgusnutom smolom ili kitom.
  Podvodni dio trupa i područja podložna habanju obično se prekrivaju stakloplastičnom tkaninom kako bi je dodatno zaštitili i ojačali. Sve ostale površine premazuju se smolom i kasnije farbaju odgovarajućim bojama (obično dvokomponentnim). 
  Vrijeme koje je potrebno za izradu varira s obzirom na završnu obradu i detalje i dužini plovila. Sam trup može se sklopiti za nekoliko dana (manje brodice), dok je za gotov proizvod potreban i koji mjesec.
                                                         spoj
Materijal za izradu trupa: vodootporna šperploča, epoksidna smola, rowing, talk (sitna piljevina)

Alat: ubodna pila, brusilica, bušilica i osnovni kućanski alat
  Naglašavamo da bi sve brodice u S&G tehnici trebale biti izrađene od vodotporne šperploče (AW 100) i epoksidne smole jer je to jedina garancija čvrstoće i dugovječnosti trupa. Za rad s epoksidnom smolom dodatno se raspitajte budući da je vrlo bitno odmjeriti točan omjer smole i ubrzivača. Nadalje, sa smolom je preporučljivo raditi u suhim prostorijama i temperaturama između 18 i 22˚C.


 Generalni plan svih dijelova brodice posloženih na 6
 ploča šperploče. Na taj način količina otpadaka
 špera svedena je na minimum. Nacrti s papira
 prenesu se olovkom na šperploču (lofting) poštujući
 isti raspored. Potom slijedi piljenje ubodnom pilom.
 Preciznost kod piljenja nije toliko bitna, čak je i poželjno
 da postoje male neravnine pri piljenju koje spajanjem
 dviju pločla čine šupljinu koja se zapuni zgusnutom
 epoksidnom smolom.

   Dimenzije šperploče (ploče): 244 (250)cm x 122 cm (različitih debljina, vrsta drva, furnira)
Trgovine šperpločom:
www.javor-trgovina.hr
www.furnir.hr
http://shop.frischeis.hr/
  Ovdje je dan općeniti opis tehnike S&G, dok za bolje razumijevanje i detaljniji opis pogledajte i proučite slijedeće linkove:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stitch_and_glue   (Wikipedia S&G)
www.bateau2.com (Stranica za tehničku podršku 2 samograditelja koja uključuje gotovo sve o gradnji: S&G, objašnjenja "korak po korak", slike, odgovori na najčešća pitanja...)
www.boatbuilder.org (S&G, rad sa smolama)
www.nvspot.com (Portal za nautiku, navigaciju, dizajn broda, projektiranje broda i samogradnju)
www.walterturnsek.t-com.hr (O šperploči, drvogradnji epoksidima...)
www.yachtcenter.hr (West System: smole, ljepila) 3
Linkovi za nacrte:
www.bateau.com (pomoćni čamci, motorne brodice i jedrilice)
www.dixdesign.com (jedrilice)
www.dinghy.pl (nekoliko besplatnih nacrta sportskih jedrilica u „Chine Log Method“)
www.i550.org (Jedrilica dužine 5.5 metara visokih performansi)


1
4

kabina
Knjige:
Ultrasimple Boat Building – Gavin Atkin
ultrasimpleboatbuilding